nieuws       links          

Therapieën, Haptotherapie

Wat is haptonomie en haptotherapie?

Het woord hapsis komt uit het Grieks en betekent tast, "de leer van het voelen" Binnen haptotherapie maak je gebruik van haptonomische fenomenen om een therapeutisch proces te laten ontstaan.

Wij zijn mensen met patronen, veel doen we op de automaat, zonder erbij te stil te staan. Patronen maken het leven makkelijk en gecontroleerd. Maar door allerlei gebeurtenissen en ervaringen in ons leven, ontwikkelen wij ons, situaties om ons heen veranderen telkens, terwijl onze patronen vaak hetzelfde blijven.

In onze cultuur staat denken en doen hoog in het vaandel, we moeten van alles, zijn steeds bezig met straks, voelen is lastig, kost teveel tijd, en zo worden we steeds meer denkers dan dat we voelen wat we er eigenlijk echt van vinden en daarna handelen. Met hard werken kun je veel in het leven bereiken, maar je raakt dan meestal van je gevoel vervreemd , daarmee van je lijfelijke informatie (pijn), dit kan tot blokkades lijden , zowel fysiek als emotioneel.

Haptotherapie spreekt je aan op je gevoel en veel minder op je verstand. Als je erdoor geraakt wordt, kan er emotioneel veel gebeuren. Vaak geeft dat opluchting maar ook inzicht in je patronen die geleid hebben tot de klachten. Een betrokken aanraking leidt tot ontspanning, verzachting en vitaliteit.

Haptotherapie probeert je bewuster te maken van gevoelens zodat deze in balans komen met je gedachten. Het gaat uiteindelijk om het juiste evenwicht tussen denken, voelen en er naar kunnen (durven) handelen. Als jezelf je gevoel serieus neemt, kunnen anderen jou ook serieus nemen. Je leert / ontdekt dat:

  • Je met nare gevoelens anders om kunt gaan en ze soms zelfs kan leren te accepteren
  • Je eerder gevoelens kenbaar maakt en ze durft te uiten
  • Je makkelijker keuzes kan gaan maken
  • Je beslisingen durft te nemen

In mijn praktijk maak ik gebruik van gesprekken, ervaringsgerichte oefeningen om patronen helder te kunnen ervaren en aanrakingen op de bank.

Indicaties
Psychosomatische klachten Hoofdpijn, rug en nekpijn, buikklachten ( spastische darm), vermoeidheid, lusteloosheid, stress, hyperventilatie, paniekstoornissen

Identiteits-en relatieproblematiek Het niet of moeilijk aangaan van relaties, isolatiegevoelens, (na isolatie) niet in staat zijn langdurige realties in stand te houden

Samenwerkings-problematiek Conflicten op werk, in relaties met partner, communicatieproblemen

Problemen met intimiteit Bang om zich te tonen, bang voor aanraken, bang om zich te uiten

sexuele problemen, bv vaginisme

burnoutklachten

Openingstijden
De openingstijden voor de praktijk haptotherapie voor Lonie Querido zijn:

Maandag: 15.30 - 20.30
Vrijdag: 9.00 - 18.00

<< terug

Adres: Jacob Catsstraat 21a, 1215EW Hilversum  |  Telefoon: 06-18374872 / 06-51524570